facebook
Share

Υγιεινά σνακ για την παραλία

Υγιεινά σνακ για την παραλία

Με τη θερμοκρασία να βρίσκεται στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου πολλοί από εμάς αναζητούν μια απόδραση στην παραλία για να δροσιστούν. Έτσι λοιπόν, η ανάγκη για οργάνωση κάποιων γευμάτων που θα έχουμε μαζί μας τις ώρες που βρισκόμαστε στη θάλασσα κρίνεται απαραίτητη. Ωστόσο, πολλοί από εμάς αναζητούν εύκολες παρασκευές γευμάτων που θα μας χορτάσουν και δε θα χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη συντήρηση (πχ ψυγείο). Παρακάτω ακολουθούν κάποιες ιδέες για σνακ στην παραλία:

Σπιτικές μπάρες δημητριακών

Υλικά

  • 12 βασιλικοί χουρμάδες
  • ½ φλτζ φυστικοβούτυρο
  • 3 κ.σ μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου)
  • 1 φλτζ ξηροί καρποί επιλογής σας (πχ αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια)
  • 1 φλτζ βρώμη
  • ¼ φλτζ σπόρους (πχ κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, σουσάμι)
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ με ζεστό νερό βάζουμε τους χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τους χουρμάδες σε ένα μπλεντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα. Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 1-2 κ.σ από το νερό που είχαμε μουλιάσει τους χουρμάδες.
  • Προσθέτουμε στο μπλεντερ το φυστικοβούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, τη βρώμη, τους σπόρους και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Ύστερα, προσθέτουμε την πάστα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  • Σε μία λαδόκολλα ρίχνουμε μείγμα, απλώνοντας και πιέζοντας καλά.
  • Τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο για λίγες ώρες.
  • Κόβουμε σε 9 κομμάτια.

Muffins καρότου

Υλικά

  • 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200γρ τριμμένο καρότο (~3 μεγάλα καρότα)
  • 120γρ αλεύρι γοχ
  • 120γρ γάλα βρώμης ή άλλο γάλα επιλογής
  • 40γρ τριμμμένα καρύδια
  • 30 γρ μέλι
  • 1μικρή μπανάνα
  • 50γρ σταφίδες
  • 30γρ φυστικοβούτυρο
  • 15γρ ελαιόλαδο
  • 2κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1κ.σ. ξίδι
  • ½κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
  • ½κ.γ. μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
  • Σε ένα μπολ λιώνουμε με ένα πιρούνι τη μπανάνα μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
  • Προσθέτουμε το καρότο, το ελαιόλαδο, το γάλα και το φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε το ξίδι, το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
  • Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, το οποίο έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν και τη μαγειρική σόδα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι να έχουμε μία παχύρευστη ζύμη.
  • Σε μία φόρμα για muffins μεταφέρουμε τη ζύμη στις θήκες.
  • Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180 °C στις αντιστάσεις (ή μέχρι να βουτήξουμε μία οδοντογλυφίδα στο muffin και να βγαίνει στεγνή).
  • Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τορτίγια με φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς και μέλι

Υλικά

  • 1 τορτίγια μεγάλη
  • 1 κ.σ φυστικοβούτυρο
  • 1 κ.γ μέλι
  • 1 κ.σ τριμμένο αμύγδαλο
  • 1 κ.γ ηλιόσπορο/κολοκυθόσπορο
  • 1 μπανάνα

Εκτέλεση

  • Σε 1 τορτίγια απλώνουμε το φυστικοβούτυρο και το μέλι.
  • Προσθέτουμε την μπανάνα, το τριμμένο αμύγδαλο και ηλιόσπορο.
  • Τυλίγουμε την τορτίγια και την καταναλώνουμε ολόκληρη ή την κόβουμε σε μικρά ρολάκια.

Tip: πέρα από τα μικρά σνακ που θα μας κρατήσουν χορτάτους στην παραλία, μην ξεχνάμε και τη σωστή ενυδάτωση. Για αυτό προτείνεται να έχουμε μαζί μας ένα μεγάλο μπουκάλι νερού με πάγο, αλλά και φρούτα ή/και στικς αγγουριού-καρότου με λίγο αλάτι, τα οποία διατηρούμε σε ένα σκιερό μέρος μαζί με τα υπόλοιπα σνακ.

Καλή απόλαυση και καλό καλοκαίρι! 😊

Γράφει η Μιλένα Ζουμπούλη, Exclusive Nutritionist του IL Exclusive Fitness Gym.

Share post:

ESPA Banner
EUERDF Banner