facebook
Share

Τρόποι για άμεση και γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη

Τρόποι για άμεση και γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη

Αρκετοί είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να ανακουφιστείς από πόνους που σε ταλαιπωρούν στην πλάτη. Διατάσεις, άσκηση, παγοκύστες και επιθέματα θερμότητας, καλύτερης ποιότητας παπούτσια, μασάζ καθώς και εφαρμογή φυσικών ελαίων όπως άρνικα.

Παρακάτω λοιπόν θα βρεις αποτελεσματικές μεθόδους που μπορούν να σε ανακουφίσουν γρήγορα από πόνους στην περιοχή της πλάτης, που συχνά η κύρια αιτία τους είναι η μέση.

Σύμφωνα με έρευνες, οι ενήλικες θα βιώσουν πόνο στη μέση τουλάχιστον 1 φορά στη ζωή τους.

Οι μύες της πλάτης και η σπονδυλική στήλη υποστηρίζουν μεγάλο μέρος του σωματικού μας βάρους. Χρησιμοποιούμε καθημερινά τους μύες αυτούς για τις απαραίτητες κινήσεις, όπως του καθίσματος, της ορθοστασίας και του περπατήματος. Πόνος μπορεί να εκδηλωθεί και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού, της μέσης και της άνω πλάτης.

Τα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Ωστόσο αν ο γιατρός σας έχει αποκλείσει σοβαρές καταστάσεις, μπορείς να στραφείς σε θεραπείες που θα βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα τον πόνο.

Παρακάτω θα βρεις κάποιες προτάσεις από την Ιωάννα:

1. Τακτική άσκηση για την κίνηση των μυών.

Μπορεί να είναι δύσκολο να κινηθείς όταν εμφανίζεται ο πόνος στην πλάτη. Ωστόσο, ένας σύντομος περίπατος, γιόγκα, άσκηση ήπιας έντασης και κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στο να ανακουφιστείς.

Η άσκηση χαλαρώνει τους τεντωμένους μύες και απελευθερώνει ενδορφίνες, δηλαδή τα φυσικά αναλγητικά του εγκεφάλου.

Ένα καθημερινό πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει προπόνηση ενδυνάμωσης και διατάσεις θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τους μύες ευέλικτους και δυνατούς.

Η τακτική άσκηση μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά επεισόδια πόνου στην πλάτη που οφείλονται σε σφιγμένους μύες.

2. Βελτίωσε τη στάση του σώματος σου.

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να προκύψει από κακή στάση του σώματος.

Μια μελέτη του 2019 πρότεινε ότι οι ακόλουθοι τύποι άσκησης μπορούν να βελτιώσουν τόσο τη στάση του σώματος όσο και τον πόνο στη μέση:

  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού: βελτιώνουν τον συντονισμό και την ενεργοποίηση των μυών του κορμού. Έτσι ο πόνος μειώνεται, οι μυϊκοί σπασμοί ελαττώνονται και βελτιώνεται η ακαμψία του κορμού.
  • Γιόγκα: Η γιόγκα αυξάνει την κινητικότητα των μυών, μειώνοντας τον πόνο και βελτιώνοντας παράλληλα την πνευματική και σωματική λειτουργία.
  • Pilates: σε αυτό τον τύπο άσκησης ακολουθούνται έξι βασικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του κεντραρίσματος και της σύσφιξης των μυών του κορμού, της συγκέντρωσης, της διαχείρισης της στάσης του σώματος, της ακρίβειας, της ροής και της αναπνοής.
  • Αερόβια άσκηση: βελτιώνει τη σωματική λειτουργία, τη μυϊκή αντοχή, τον πόνο και την ψυχική υγεία. Η άσκηση μπορεί να είναι υψηλής, μέτριας ή χαμηλής έντασης.
  • Περπάτημα/τρέξιμο: βελτιώνουν την υγεία και την ενδυνάμωση των μυών.
  • Κολύμπι: Το κολύμπι προτείνεται για την ενδυνάμωση της πλάτης, καθώς το νερό υποστηρίζει τους μύες.

3. Χρήση παγοκύστης ή και επιθέματα θερμότητας.

Οι παγοκύστες και οι θερμοφόρες βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος και να και καταπραΰνουν τον πόνο.

Η εφαρμογή μιας παγοκύστης τυλιγμένης σε μια πετσέτα απευθείας στην πλάτη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Το κρύο προσφέρει μούδιασμα στον έντονο πόνο στην πλάτη.

Ένα επίθεμα θερμότητας μπορεί να καταπραΰνει την οσφυαλγία, αυξάνοντας τη ροή του αίματος, η οποία επιτρέπει την επούλωση. Ωστόσο οι οδηγίες θα πρέπει να ακολουθούνται προσεκτικά για την αποφυγή εγκαύματα. Τα επιθέματα θερμότητας μπορούν να προσφέρουν άμεση ανακούφιση.

Εάν δεν υπάρχει θερμαντικό επίθεμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μπουκάλι με ζεστό νερό.

4. Stretch.

Οι ακόλουθες διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη. Μένεις  σε κάθε διάταση για 30 δευτερόλεπτα ή για όσο διάστημα νιώθεις άνετα.

Touch your toes stretch: Εκτός από το τέντωμα των οπίσθιων μηριαίων, η κάμψη προς τα εμπρός φτάνοντας στα δάχτυλα των ποδιών βοηθάει στη χαλάρωση των μυών στο κάτω μέρος της πλάτης.

Cobra pose: ξάπλωσε μπρούμυτα, με τα χέρια προς τα κάτω δίπλα στους ώμους και σηκώνεις απαλά το στήθος σου, έτσι ώστε η κορυφή του κεφαλιού να δείχνει προς την οροφή.

Cat & Cow pose: Ξεκινώντας από τα χέρια και τα γόνατα, πρέπει να κινείσαι σιγά-σιγά ανάμεσα στο να καμπυλώνεις την πλάτη προς την οροφή και να τη βυθίζεις προς το πάτωμα εναλλάξ.

Child pose : Κάθεσαι στις φτέρνες με τα γόνατα ανοιχτά στο πλάτος των γοφών. Γέρνεις προς τα εμπρός και τοποθετείς το κεφάλι στο πάτωμα, τεντώνοντας τα χέρια μπροστά από το κεφάλι.

Share post:

ESPA Banner
EUERDF Banner