facebook
Share

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανο, ρύζι, φαγόπυρο και κράνμπερι σως

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανο, ρύζι, φαγόπυρο και κράνμπερι σως

Η γαλοπούλα είναι το πιο πλούσιο πιάτο από όλο το γιορτινό μενού. Πάντα θυμάμαι τη μητέρα μου να προτιμάει, αντί για τη παραδοσιακή γαλοπούλα, να γεμίζει κοτόπουλο. Οι συνταγές δεν αλλάζουν, διαμορφώνονται.

Συστατικά
1 μεγάλη γαλοπούλα γύρω στα 4 κιλά (φρέσκια ή που έχει αποψυχθεί πλήρως)
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του καφέ χυμό πορτοκάλι
½ φλιτζάνι του καφέ κονιάκ VS (Very Special)
2 κ.σ. μέλι

Για τη γέμιση
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 200 γρ. σταφίδα ξανθιά κορινθιακή
• 200 γρ. καστανό ρύζι
• 100 γρ. φαγόπυρο
• 75 γρ. βούτυρο
• 250 γρ. βρασμένα κάστανα, σε κομμάτια
• 3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
• 30 γρ. κουκουνάρι
• 1 ποτήρι νερού λευκό κρασί κατά προτίμηση Chardonnay
• 1 κ.γ. κανέλα
• Αλάτι, πιπέρι

Για την κράνμπερι σως
• 75 ml νερό ή χυμός πορτοκαλιού
• 1 μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
• 150 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα κράνμπερι
• 80 γρ. μέλι

Εκτέλεση
Μαρινάρισμα
Προετοιμάζεις τη γαλοπούλα, καθαρίζοντάς τη σχολαστικά και πλένοντάς τη με άφθονο κρύο νερό. Ομογενοποιείς τα υλικά της μαρινάδας χρησιμοποιώντας μπλέντερ. Αλείφεις την γαλοπούλα με ένα πινέλο σχολαστικά εσωτερικά και εξωτερικά και την αφήνεις για 3-4 ώρες, στην συνέχεια την τοποθετείς μέσα σε ένα ταψί.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνεις το ρύζι με το φαγόπυρο και ανακατεύεις. Σβήνεις με το λευκό κρασί. Προσθέτεις τη σταφίδα, το κουκουνάρι και τα κάστανα. Ανακατεύεις, προσθέτεις 1 ποτήρι κρασιού νερό και αφήνεις να πάρει βράση. Αποσύρεις τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτεις την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζεις τη γαλοπούλα, πιέζοντας τη γέμιση με τέτοιο τρόπο ώστε να χωρέσει όση περισσότερη γίνεται. Για να μην παιδεύεσαι ράβοντάς τη, τοποθέτησε στην τρύπα ένα ξινόμηλο. Βάζεις το ταψί στο φούρνο, περιχύνοντας τη γαλοπούλα με όση μαρινάδα έχει μείνει, τη σκεπάζεις με ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνεις στους 180° βαθμούς C για περίπου 3 ½ ώρες.
Την τελευταία μισή ώρα αφαιρείς το αλουμινόχαρτο και την αφήνεις να ροδίσει καλά.

Για την κράνμπερι σως
Σε μεσαίο κατσαρολάκι, βάζεις το νερό και το μέλι και αφήνεις το μείγμα να πάρει βράση. Προσθέτεις το μήλο, χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις για 3 λεπτά, ανακατεύεις συχνά.
Προσθέτεις τα κράνμπερι και το μέλι. Μαγειρεύεις για 5-10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κράνμπερι και μέχρι να πήξει ελαφρά και να κοχλάσει η σάλτσα.
Περιχύνεις στη γαλοπούλα όταν είναι έτοιμη για σερβίρισμα. 

Info: To φαγόπυρο είναι ένα δημητριακό με εξαιρετική θρεπτική αξία και μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14%). Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, πολλές βιταμίνες, ενώ είναι πλούσιο σε λιποδιαλύτες, βιταμίνες Ε αλλά και Κ. Περιέχει φολικό οξύ και δεν περιέχει γλουτένη.

Τι πίνουμε; Το σφικτό κρέας της γαλοπούλας αλλά και τα μπαχαρικά της συνταγής
θα ταιριάξουν απόλυτα με ένα Cabernet Sauvignon.

Γράφει η Ιωάννα Λαουμτζή, Owner / Leading Trainer

Share post:

ESPA Banner
EUERDF Banner