facebook
Share

Τρούφα, το διαμάντι για τον οργανισμό

Τρούφα, το διαμάντι για τον οργανισμό

Η τρούφα είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων σε βάθος 6-15 περίπου εκατοστών από το έδαφος.

Αποτελείται κυρίως από νερό και μεταλλικά στοιχεία που απορρόφησε από το έδαφος, μέσω του δέντρου με το οποίο βρίσκεται σε συμβίωση και από το οποίο λαμβάνει τα χαρακτηριστικά της (χρώμα, γεύση και άρωμα). Η καλλιέργειά της είναι εντελώς φυσική (ούτε καν βιολογική).

Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τις ποικιλίες τρούφας, ως εξής :

  1. Η Μαύρη Τρούφα (Τuber melanosporum). Ο μύκητας αυτός αποτελεί το κόσμημα της Γαλλικής κουζίνας. Οι διαστάσεις της κυμαίνονται από μέγεθος καρυδιού μέχρι γροθιάς ανθρώπουΤο άρωμά της είναι έντονο, ευχάριστο και χαρακτηριστικό
  2. Η Καλοκαιρινή Τρούφα (Τuber aestivum). Η τρούφα του καλοκαιριού (Τuber aestivum), είναι η πλέον διαδεδομένη τρούφα της Ευρώπης. Η οσμή της θερινής τρούφας είναι ευχάριστη. Η τιμή πωλήσεώς της είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με εκείνη της μαύρης τρούφας.
  3. Η Τρούφα του Φθινοπώρου (Tuber brumale). Η τρούφα αυτή, όσον αφορά το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα της επιδερμίδας και των σπορίων της, μοιάζει πάρα πολύ με την μαύρη τρούφα, με τη διαφορά ότι έχει ‘’επιδερμίδα’’ πιο μαύρο από τη μαύρη τρούφα και συνήθως είναι λίγο πιο μικρή από αυτή.
    Η οσμή της ποικιλίας αυτής είναι ευχάριστη, πολλές φορές όμως είναι έντονη ή δυσάρεστη που μοιάζει με την οσμή μόσχου ή σκόρδου.Η γεύση της συνήθως είναι ευχάριστη.
  4. Η Άσπρη Τρούφα (Tuber magnatum pico). Η τρούφα αυτή θεωρείται άριστης ποιότητας και έχει πολύ μεγάλη εμπορική αξία. Το άρωμά της είναι ευχάριστα αρωματικό, αλλά διαφέρει από το άρωμα των άλλων ποικιλιών της τρούφας. Είναι ένα είδος πολύ σπάνιο, για το οποίο όμως λόγω των εξαιρετικών ποιοτικών της χαρακτηριστικών υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό και η τιμή πωλήσεως της είναι πολύ υψηλή.

Θεωρείται super food καθώς χρησιμοποιείται και για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, κατά μυϊκών και αρθριτικών πόνων (λόγω του καλίου) και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης (λόγω του παντοθενικού οξέος).

Περιέχει άριστη ποιότητα πρωτεΐνης και αμινοξέων, αρκετές φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία (όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο), αλλά και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β12, D).

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τρούφα
Ποσότητα ανά 100 g

Θερμίδες (kcal) 284
Λιπίδιο 0,7 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 35 mg
Κάλιο 754 mg
Υδατάνθρακες 73 g
Φυτικές ίνες 70 g
Πρωτεΐνη 9 g
Βιταμίνη A 0 IU   Βιταμίνη C 0 mg
Ασβέστιο   159 mg  Σίδηρος   5,9 mg
Βιταμίνη D 0 IU  Βιταμίνη B6  0,1 mg
Βιταμίνη B12 0 µg  Μαγνήσιο  83 mg

Η γαστρονομική και θρεπτική αξία της τρούφας, την κάνουν περιζήτητη παγκοσμίως, ενώ το άρωμα της είναι μοναδικό και εκλεκτό, όπως και η γεύση που δίνει στα φαγητά. Κάποιος μπορεί να προμηθευτεί τρούφα σε διάφορες μορφές: είτε φρέσκια, είτε σε βαζάκια, τριμμένη ή σε μορφή πάστας (πολτός), αλλά και υπό μορφή αρωματισμένου ελαιολάδου, ξυδιού, ή αρωματισμένων τυριών.

ΣΥΝΤΑΓΗ

ΠΕΝΝΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΛΑΔΙ ΤΡΟΥΦΑΣ (4 άτομα)

Υλικά

1 πακέτο πέννες ολικής
1 πακέτο μανιτάρια φρέσκα Πορτοµπέλο (portobello)
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κλωναράκι δενδρολίβανο
1 κουταλάκι του γλυκού λάδι τρούφας, λευκής ή μαύρης
250 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση
Σωτάρεις τα μανιτάρια με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το δενδρολίβανο στο ελαιόλαδο .Βράζεις τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό έχοντας προσθέσει λίγο γάλα και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο νερό. Σουρώνεις τα μακαρόνια και ανακατεύεις με τα σωταρισμένα λαχανικά. Προσθέτεις την παρμεζάνα και ραντίζεις με το λάδι τρούφας. Γαρνίρεις τα πιάτα μας με λίγο δενδρολίβανο.

Γράφει η Ιωάννα Λαουμτζή, Owner / Ηead Trainer

Share post: