facebook
Share

Διατροφική Πρόληψη στον Κορωνοϊό
Τι τρώμε – Πως τρώμε

Διατροφική Πρόληψη στον Κορωνοϊό
Τι τρώμε – Πως τρώμε

Στις 11 Μαρτίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ο νέος κορωνοϊός αποτελεί παγκόσμια επιδημία. Έχοντας λοιπόν αίσθημα κοινωνικής ευθύνης για την προαγωγή της υγείας, ας δούμε το τι τρώμε για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι του ιού και το πως τρώμε στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε.

Τι τρώμε
1. Επιλέγουμε φυσικά τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί θερμική ή άλλη επεξεργασία. Όσο πιο αγνό είναι ένα τρόφιμο, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά τόσο πιο πολλές βιταμίνες και μέταλλα περιέχουν. Είναι κοινό μυστικό ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα & ιχνοστοιχεία ή περιέχουν σε ελάχιστες ποσότητες καθώς η μορφή τους δεν είναι η πλέον βιοδιαθέσιμη στον ανθρώπινο οργανισμό.

2. Προσλαμβάνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης όπως είναι το γιαούρτι και το κεφίρ για να διατηρήσουμε υγιή εντερική χλωρίδα. Το εντερικό μας μικροβίωμα, γνωστό και ως δεύτερος εγκέφαλος, διαταράσσεται σε καταστάσεις άγχους και στρες (όπως είναι η κατάσταση καραντίνας) καθώς και από κακή διατροφή. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης καθώς και τα σκευάσματα προβιοτικών είναι αυτά που θα κάνουν το έντερό μας να λειτουργεί φυσιολογικά.
Hint: Ένας ακόμη λόγος για να προσθέσουμε στη διατροφή μας τα παραπάνω τρόφιμα, είναι πως καθώς με τα νέα μέτρα, η κινητικότητα μας μειώνεται αφού δεν επιτρέπεται να γυμναστούμε στο γυμναστήριο, μειώνεται επίσης και η κινητικότητα του εντέρου μας.

3. Υιοθετούμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε βιταμίνη D. Η βιταμίνη συχνά αναφερόμενη και ως βιταμίνη του ήλιου, παρέχει προστασία στο αναπνευστικό μας σύστημα έναντι των ιώσεων. Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατη ανάλυση 25 τυχαιοποιημένων μελετών 11.000 ασθενών έδειξε συνολική προστατευτική επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D έναντι λοιμώξεων της οξείας αναπνευστικής οδού. Η βιταμίνη αυτή συναντάται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, στο τόφου, τα μανιτάρια, τα αυγά και σε τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

4. Επιλέγουμε τρόφιμα που ενισχύουν φυσικά το ανοσοποιητικό μας, όπως είναι οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, το μπρόκολο, τα ακτινίδια και μυρωδικά όπως το θυμάρι και ο μαϊντανός. Τα παραπάνω τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και θεωρούνται σύμμαχοι μας έναντι του κορωνοϊού καθώς ανάλυση 29 μελετών με 11.306 συμμετέχοντες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C μειώνει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των ιώσεων κατά 8%.

5. Καταναλώνουμε γεύματα πλούσια σε ψευδάργυρο (οστρακοειδή, κολοκυθόσποροι, σιτηρά, όσπρια, μοσχάρι, συκώτι, σαρδέλες και καρύδια). Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα μέταλλο απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυώματος κατά περίπου μία ημέρα και μπορεί να μειώσει τον αριθμό των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

6. Μένουμε φυσικώς ενυδατωμένοι με 2-2,5 lt υγρών/ημέρα (νερό και αφεψήματα όπως είναι τα ροφήματα βοτάνων). Αφεψήματα όπως η πασιφλώρα, το λεμονόχορτο, το χαμομήλι και το πράσινο τσάι μπορούν να δράσουν θετικά και έναντι του οξειδωτικού στρες, το οποίο επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού και τον καθιστά επιρρεπή σε φλεγμονές και ιώσεις.

Πως τρώμε
– Οι εργασίες καθαρισμού τροφίμων και μαγειρικών σκευών να γίνονται με χρήση γαντιών, και τα γάντια μετά τη χρήση τους απορρίπτονται.
– Δεν πίνουμε νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
– Θυμόμαστε ότι η χρήση γαντιών μιας χρήσης κατά την ετοιμασία και παρασκευή των τροφίμων δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
– Πλένουμε τα χέρια μας πριν από τη λήψη γεύματος/σνακ και μετά αυτής.
– Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφών. Ωστόσο, εάν έχετε υποψίες για συμπτώματα της αναπνευστικής νόσου, θα πρέπει να αποφεύγετε την προετοιμασία φαγητού για άλλους ανθρώπους.

Κλείνοντας, παραθέτω λόγο του Ιπποκράτη που πρώτος μας έμαθε την έννοια της τροφής ως φαρμάκου: “Αν μπορούσαμε να δώσουμε σε κάθε ξεχωριστό άτομο, τη σωστή ποσότητα τροφής και άσκησης, ούτε πολύ λίγο και ούτε πάρα πολύ, θα είχαμε βρει τον ασφαλέστερο δρόμο προς την υγεία”.

Γράφει η Φρίντα Παναγιωτίδου, Exclusive Νutritionist

Share post:

ESPA Banner
EUERDF Banner