facebook
Share

Η σημασία της κατανάλωσης μικρογευμάτων (σνακ) στη διατροφή μας

Η σημασία της κατανάλωσης μικρογευμάτων (σνακ) στη διατροφή μας

Η κατανάλωση μικρόγευμάτων (σνακ) συνδέεται από πολλούς με το τσιμπολόγημα με συνέπεια να θεωρείται επιβαρυντική συνήθεια για το σωματικό βάρος και την υγεία μας. Η αλήθεια είναι ότι η έννοια των μικρογευμάτων δεν είναι σωστά διασαφηνισμένη, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια ασαφής εικόνα σχετικά με το τι καλείται μικρογεύμα και ποια είναι η πραγματική του διατροφική αξία. Στην πραγματικότητα τα σνακ έχουν σημαντική θέση σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους.

Τι καλείται μικρογεύμα
Ως μικρογεύμα (σνακ) ορίζονται όλα τα τρόφιμα που καταναλώνονται εκτός των κυρίων γευμάτων (πρωινού, μεσημεριανού, βραδινού). Μια άλλη ερμηνεία είναι αυτή που τα θεωρεί ως τρόφιμα που καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και μπορούν να βρεθούν εκτός σπιτιού, αντικαθιστώντας κάποιο κύριο γεύμα.

Η διατροφική αξία των μικρογευμάτων
Η κατανάλωση μικρογευμάτων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη διατροφικών αναγκών παιδιών, ενηλίκων και ατόμων τρίτης ηλικίας όταν τα τρόφιμα που επιλέγονται για σνακ είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Υπολογίζεται ότι περίπου ο 13-17% της πρόσληψης βιταμινών και 15-20% της πρόσληψης μετάλλων και ιχνοστοιχείων προέρχεται από τρόφιμα που καταναλώνονται σαν μικρογεύματα.

Παχαίνουν τα μικρογεύματα?
Η κατανάλωση μικρογευμάτων θεωρείται από πολλούς παρεξηγημένη διατροφική συνήθεια γιατί έχει συνδυαστεί με την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας (θερμίδων) και συνεπώς την αύξηση βάρους. Εφόσον η συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη δεν ξεπερνά την κατανάλωση (ενεργειακό ισοζύγιο), η κατανάλωση μικρογευμάτων συνίσταται για την καλύτερη κατανομή της ποσότητας και των θερμίδων σε περισσότερα των δύο ή τριών γευμάτων την ημέρα. Κάτι τέτοιο συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού (γλυκόζη αίματος, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), και πιθανόν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Τα μικρογεύματα μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ σημαντική διατροφική πηγή θρεπτικών συστατικών στο καθημερινό διαιτολόγιο, ιδιαίτερα αν αυτές οι επιλογές είναι καλές πηγές βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών. Καλές επιλογές αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης ρυζογκοφρέτες, κράκερς ολικής άλεσης, παστέλι, τυρί άπαχο, αυγό.

Γράφει η Χριστίνα Β. Γκαραγκούνη, MSc
Κλινικός-Αθλητικός Διατροφολόγος

Share post: