facebook
Share

Συμπληρώματα: Η Απενοχοποίηση

Συμπληρώματα: Η Απενοχοποίηση

Είναι τελικά ασφαλής η χρήση συμπληρωμάτων; Ποιό είναι το κατάλληλο για μένα; Είναι μόνο για αθλητές; Ή για άτομα που ασκούνται συστηματικά;

Ως συμπληρώματα μπορούμε να ορίσουμε τα σκευάσματα εκείνα που έχουν τεχνητή διαφοροποίηση σχετικά με τη φυσική μορφή τους.

Υπάρχουν σε διάφορες εμπορικές μορφές (υγρά, χάπια, τζέλ, σκόνη κτλ) και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την συμβατική διατροφή.

Από την άλλη το άγχος της δουλειάς, η υπερβολική κούραση, οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας δεν επιτρέπουν δυστυχώς να τρεφόμαστε σωστά λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τροφές οπότε σε κάποιους από εμάς ίσως και να είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων με μόνο στόχο να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού.

Είτε πρόκειται για αύξηση μυϊκής μάζας (σκευάσματα πρωτεΐνης), είτε για μυϊκή αποκατάσταση και ενέργεια (σκευάσματα κρεατίνης), είτε για αναπλήρωση χαμένων υγρών (ισοτονικά ποτά), είτε για επιτάχυνση των καύσεων (λιποδιαλύτες).
Τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν πρέπει να τα συγχέουμε σε καμία περίπτωση με τα αναβολικά στεροειδή (πεποίθηση που υπάρχει σε αρκετό κόσμο παρόλα αυτά), αφού οι λειτουργίες τους, τα συστατικά τους και ο τρόπος παρασκευής τους δεν έχει καμία σχέση με τα τελευταία.

Άρα ναι στη λήψη συμπληρωμάτων όταν η διατροφή είναι ελλιπής αρκεί οτιδήποτε και αν αποφασίσεις να πάρεις να έχει πάντα τη λογική του μέτρου και των αναγκών σου ως οργανισμός.

Η αναγκαιότητα της λήψης των συμπληρωμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:

  • Η ύπαρξη οργανωμένης άσκησης
  • Η συνολική διατροφή
  • Οι ειδικές παθολογικές καταστάσεις
  • Το οικογενειακό ιστορικό παθήσεων
  • Η ηλικία και το φύλο

Μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια σημειώνουν και τα συμπληρώματα αθλητικής διατροφής τα οποία χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον από επαγγελματίες για δύο κυρίως λόγους:

  1. Ενίσχυση ή διέγερση συστημάτων του οργανισμού με τελικό αποτέλεσμα την εργογένεση.
  2. Ταχύτερη αποκατάσταση μετά από έντονες προσπάθειες.

Οι βιταμίνες και τα μεγάλα μπορεί να βοηθήσουν κάποιον αθλητή ο οποίος είχε έλλειψη σε εκείνο το συγκεκριμένο συμπλήρωμα τη διατροφή αν δεν είναι επαρκής από τις μεγάλες φαίνεται πως ο καλύτερος συνδυασμός διατροφής για τους αθλητές δίνει 55-58% υδατάνθρακες 12-15% πρωτεΐνη και περίπου 30% λίπος.
Εάν αυτό δεν λαμβάνεται τα συμπληρώματα έχουν ως σκοπό να συμπληρώσουν και όχι να αντικαταστήσουν τη διατροφή του αθλητή ή και γενικά του σύγχρονου ανθρώπου.

Τέλος σίγουρα κάποια από αυτά βοηθούν στο κάψιμο λίπους και στη μείωση του σωματικού βάρους πάντα όμως να έχεις υπόψη ότι οι σωστές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες, η τακτική άσκηση και γενικά ο τρόπος και η ποιότητα ζωής σου αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την υγεία και την ευεξία.

Γράφει η Ιωάννα Λαουμτζή, Owner / Ηead Trainer

Share post:

ESPA Banner
EUERDF Banner