Σούπα Βελουτέ με καρότο, γλυκοπατάτα & τζίντζερ
Aυτή η σούπα βελουτέ με έχει συνοδέψει σε πολλά βραδινά μενού με φίλους. Το ζεστό της καλωσόρισμα δίνει σε όλους την πρώτη εντύπωση για το τι θα ακολουθήσει.
Συστατικά
- 2 κσ ελαιόλαδο άριστης ποιότητας
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι γλυκό
- Αλάτι
- 1 κσ ψιλοκομμένο σκόρδο
- 2 κσ της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ
- 57 γρ. καρότα ψιλοκομμένα
- 1 μέτρια γλυκοπατάτα ψιλοκομμένη
- 6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Ζέστανε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σόταρε το κρεμμύδι σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Πρόσθεσε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακάτεψε για 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Πρόσθεσε το σκόρδο και το τζίντζερ και ανακάτεψε 2 λεπτά ακόμα, προσέχοντας να μην καεί το μείγμα. Στη συνέχεια πρόσθεσε το καρότο, την πατάτα και το ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών. Άφησε να σιγοβράσει, σκέπασέ το και άσ’ το μέχρι τα καρότα και οι πατάτες να μαλακώσουν (περίπου 20-25 λεπτά).
Παράλληλα σε ένα μικρό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ψήσε ελαφρά το κουκουνάρι και άφησέ το να κρυώσει. Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το γιαούρτι, το μέλι, το θυμάρι και το ½ κουταλάκι πιπέρι. Με ένα μπλέντερ, πολτοποίησε τη σούπα μέχρι να γίνει πουρέ.
Σέρβιρε με μια κουταλιά από το μείγμα γιαούρτι και με μερικά κουκουνάρια.
H γλυκοπατάτα διαθέτει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ο υψηλός ΓΔ προκαλεί σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα). Επίσης είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Β6 και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο και η βιοτίνη.
Τι πίνουμε; Τα πυκνά αρώματα και η βελούδινη γεύση της σούπας αυτής θα αναδειχτούν με ένα εξίσου αρωματικό Riesling.




