facebook
Share

Μελομακάρονα χωρίς πολύ μέλωμα και ζάχαρη!

Μελομακάρονα χωρίς πολύ μέλωμα και ζάχαρη!

Μια κλασσική συνταγή με λιγότερη ζάχαρη, λιγότερο ελαιόλαδο, ελαφρύ μέλωμα και  καμιά διαφορά στη γεύση. Γίνονται τραγανά και ελαφρώς μελωμένα ταυτόχρονα!

Υλικά

Για τη ζύμη
250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ σιμιγδάλι ψιλό
1 κ γλ σόδα
½ κ γλ μπείκιν
2 κ γλ κανέλα
1 κ γλ γαρύφαλλο
100ml χυμό πορτοκάλι
80ml ελαιόλαδο
60γρ ζάχαρη
20γρ λικέρ
Ξύσμα από πορτοκάλι

Για το μέλωμα
150ml νερό
150ml μέλι
150ml ζάχαρη
Στικ κανέλας
Γαρύφαλλο
Φλούδα από λεμόνι και πορτοκάλι

+ 20-25γρ καρύδια θρυμματισμένα

Διαδικασία

1. Αναμιγνύουμε όλα τα στερεά υλικά εκτός από την σόδα και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Κάνουμε ένα άνοιγμα στο κέντρο του αλευριού και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και την σόδα και το αφήνουμε να αφρίσει για 2 λεπτά. Στη συνέχεια ανακατεύουμε.
2. Αναμιγνύουμε όλα τα υγρά υλικά + ξύσμα και ζάχαρη σε ένα άλλο μπολ και ανακατεύουμε καλά.
3. Ενώνουμε τα υλικά μεταξύ τους ζυμώνουμε ελάχιστα και πλάθουμε τα μελομακάρονα.
4. Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 – 25 λεπτά. (προσοχή κάθε φούρνος είναι διαφορετικός φέτος προσέχουμε να μην καούν).
5. Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα βάζουμε όλα τα υλικά για το μέλωμα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε και το αφήνουμε για 5 λεπτά (να μην αφρίσει πολύ το σιρόπι γιατί μπορεί να φύγει το μέλι και θα γίνουν σαν λάσπη) και αποσύρουμε καθώς χρειάζεται να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου όταν βουτήξουμε τα μελομακάρονα.
6. Αφού γίνουν τα μελομακάρονα τα αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά τα βουτάμε στο κατσαρολάκι με το σιρόπι για 60 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε με μια κουτάλα μακαρονιού έτσι ώστε να στραγγίσουν.
7. Θρυμματίζουμε τα καρύδια και τα ρίχνουμε πάνω από τα μελομακάρονα!

Διατροφική αξία ανά μελομακάρονο
Θερμίδες: 97
Υδατάνθρακες : 13,6γρ
Λίπος : 2,8γρ
Πρωτεΐνη :1,6γρ

Γράφει η Ιωάννα Στεργίου, Exclusive Nutritionist του IL Exclusive Fitness

Share post:

ESPA Banner
EUERDF Banner