Μαραθώνιος Αθήνας: Γίνε και εσύ ένα κομμάτι της ιστορίας
Μαραθώνιοι υπάρχουν πολλοί αλλά σαν της Αθήνας κανείς.
Αυτή η διαδρομή είναι ιστορική: με αφετηρία τον τόπο εκκίνησης του πρώτου μαραθωνοδρόμου.
Είναι αυθεντική: χαράχτηκε στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Είναι μια πραγματική δοκιμασία για το σώμα, αλλά και το νου.
Ο Κλασικός-Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών είναι ένας διεθνής ετήσιος αγώνας μαραθωνίου που συνήθως διεξάγεται το Νοέμβριο και γίνεται στην κλασική διαδρομή. Καθιερώθηκε προς τιμήν του άγνωστου Αθηναίου οπλίτη, ο οποίος το 490 π.Χ. έτρεξε από το Μαραθώνα στην Αθήνα για να ανακοινώσει τη νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών στη μάχη που διεξήχθη εκεί. Πρόλαβε να πει “Νενικήκαμεν” και στη συνέχεια εξαντλημένος έπεσε νεκρός.
Αγώνισμα δρόμου μεγάλης αποστάσεως (42.195 χλμ.), που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από την πρώτη διοργάνωσή τους το 1896 στην Αθήνα. Μαζί με τα 100 μ. είναι τα δύο πιο δημοφιλή αγωνίσματα του στίβου.
Ένα αγώνισμα που συγκινεί εκατομμύρια ανθρώπους, χάρη κυρίως, στον υπερβατικό χαρακτήρα του: ο δρομέας έρχεται αντιμέτωπος με τα όρια της αντοχής του και καλείται να τα ξεπεράσει. Μια υπέροχη εμπειρία που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Είναι μια δοκιμασία που απαιτεί προσπάθεια, κόπο, πειθαρχία και προσήλωση στο στόχο. Ο αγώνας και ο τερματισμός στο Καλλιμάρμαρο είναι μια εμπειρία ζωής.
Η συναρπαστική ιστορία του Μαραθωνίου δρόμου ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου 1896 (10 Μαρτίου με το παλαιό ημερολόγιο) όταν διεξήχθη στην Αθήνα ο πρώτος προκριματικός Μαραθώνιος δρόμος όλων των εποχών (για το πανελλήνιο πρωτάθλημα) στην αυθεντική διαδρομή.
Στον τελικό λάμβαναν μέρος 17 αθλητές από τους οποίους οι 12 ήταν Έλληνες. Υπήρχε μεγάλη αγωνία καθώς η Ελληνική κοινή γνώμη ήθελε έναν Έλληνα να κερδίσει το συμβολικό αυτό αγώνισμα. Από νωρίς το Καλλιμάρμαρο στάδιο ήταν ασφυκτικά γεμάτο με τον κόσμο να αδημονεί για το ποιός προπορευόταν.
Νικητής λοιπόν αναδείχθηκε ο Έλληνας Σπύρος Λούης με 2:58:50
Παναθηναϊκό Στάδιο
Το Παναθηναϊκό στάδιο είναι το σημείο τερματισμού του Μαραθωνίου δρόμου, ενός αγωνίσματος παγκόσμιας εμβέλειας που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Το υπέροχο αυτό μαρμάρινο στάδιο που βρίσκεται από την αρχαιότητα στην καρδιά της Αθήνας, είναι στενά συνδεδεμένο με το μαραθώνιο δρόμο, αφού από το 1896 μέχρι σήμερα όλοι οι Μαραθώνιοι καταλήγουν σ’ αυτό. Είναι το μοναδικό Στάδιο στον κόσμο στο οποίο έχουν τελεσθεί τρεις Ολυμπιακοί Αγώνες.
Ανάμεσα στο 140 και 144 μ.Χ., το Στάδιο επισκευάστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό. Τότε πήρε την τελική του μορφή, που αποκαλύφθηκε στις ανασκαφές του 1870: μια πεταλοειδής κατασκευή με στίβο μήκους 204,07 και πλάτους 33,35 μέτρων. Πιστεύεται ότι χωρούσε 50.000 θεατές.
Η ανακατασκευή του έγινε στο τέλος του 19ου αιώνα, προκειμένου να φιλοξενήσει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896. Χρησιμοποιήθηκε λευκό πεντελικό μάρμαρο, στο οποίο οφείλει και την ονομασία Καλλιμάρμαρο. Η χωρητικότητα ξεπερνούσε τους 60.000 θεατές. Το συνολικό κόστος ήταν τεράστιο για την εποχή (1.000.000 δρχ) και καλύφθηκε με δωρεά του Γ.Αβέρωφ.
Το Παναθηναϊκό Στάδιο σε όλη τη διάρκεια του αιώνα που μας πέρασε, φιλοξένησε ποικίλες εκδηλώσεις, Πανελλήνιους και Διεθνείς Αγώνες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 γνώρισε και πάλι στιγμές αγωνίας και συγκίνησης στο άθλημα της τοξοβολίας και στον τερματισμό του Μαραθώνιου δρόμου. Ως δημιούργημα των Αθηναίων όπως υποδηλώνει το περήφανο όνομά του, Παναθηναϊκό Στάδιο, είναι προορισμένο από τα αρχαία χρόνια να φιλοξενεί την ευγενή άμιλλα του νού και του σώματος.
Ο Μαραθώνιος της Αθήνας σε αριθμούς
Ένας Διοργανωτής: ο ΣΕΓΑΣ
Δύο Διεθνείς Εταίροι: η AIMS και η IAAF
Τρία πρόσωπα σύμβολα: α) o Ημεροδρόμος, β) o Σπύρος Λούης, γ) ο Γρηγόρης Λαμπράκης
Τέσσερις ενότητες δραστηριοτήτων: α) Συνέδρια, β) Εκδηλώσεις, γ) AIMS GALA, δ) Αγώνες.
Τρεις ιστορικές εγκαταστάσεις: α) Ιστορική Εκκίνηση, β) Τύμβος, γ) Παναθηναϊκό Στάδιο
Τέσσερις ώρες «ζωντανής» τηλεοπτικής μετάδοσης από την ΕΡΤ
65 Αγωνιστικά χιλιόμετρα (Μαραθώνιος, 10χλμ, 5 χλμ χ2 , Special Olympics, Αγώνες Παίδων)
100 Δημοσιογράφοι (Έλληνες, ξένοι), 200 φωτορεπόρτερ (Έλληνες, ξένοι)
150 άτομα προσωπικό της ΕΡΤ
100+ Σύνεδροι
100 Εκπρόσωποι Διεθνών Μαραθωνίων από όλες τις Ηπείρους
20.000 ξένοι επισκέπτες στην Αθήνα/Ελλάδα
80.000 επισκέπτες στην EXPO Αθλητισμού, Τουρισμού και Υγείας του ΑΜΑ
40.000 φίλαθλοι και θεατές κατά την διαδρομή και στις εξέδρες του Καλλιμάρμαρου
20 εκ. Ευρώ στην αγορά σε πέντε ημέρες μόνο από τους επισκέπτες εκτός Αθηνών.
50.000+ αναμένεται να είναι οι συμμετοχές σε όλες τις αποστάσεις του Μαραθωνίου Αθήνας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
105 είναι οι χώρες από όπου προέρχονται οι δρομείς
18.000 δρομείς δηλώθηκαν στο μαραθώνιο δρόμο
20.000 εκείνοι που δηλώθηκαν να τρέξουν στα 5χλμ. και 10χλμ.
6.000 στον απογευματινό αγώνα 5χλμ.
6.500 παιδιά θα τρέξουν στο κέντρο της Αθήνας και στους Δήμους της Μαραθώνιας διαδρομής.
350 λεωφορεία 50 θέσεων, τα οποία αν τοποθετηθούν σε ευθεία γραμμή, σχηματίζουν ένα μήκος 10 χλμ., θα μεταφέρουν τους δρομείς στην εκκίνηση
3.000 εθελοντές με το ζεστό τους χαμόγελο θα συνοδεύουν και θα εξυπηρετούν τους δρομείς όχι μόνο την ημέρα του αγώνα, αλλά και κατά τη διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων
400 μ. φτάνει η ουρά των ανθρώπων που θα μπουν στην εκκίνηση του Μαραθωνίου και 300 μ. η ουρά των ανθρώπων στην εκκίνηση των 5 και 10 χλμ.
150.000 μ. κορδέλα (κόκκινη- άσπρη) για να σηματοδοτήσει διάφορες περιοχές.
4.000 κιγκλιδώματα που καλύπτουν απόσταση 8.000μ. τοποθετούνται στο Παναθηναϊκό στάδιο και σε πολλά σημεία κατά μήκος της διαδρομής
500 κώνοι οριοθέτησης περιοχών
500 άτομα από την διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και τις αστυνομικές δυνάμεις θα συμβάλλουν στην ασφαλή διοργάνωση
150 άτομα προσωπικό του ΕΚΑΒ
270 άτομα από διασωστικές ομάδες
ικό των Δήμων κατά μήκος της Μαραθώνιας Διαδρομής και του Παναθηναϊκού Σταδίου
95 Κριτές
Γράφει η Ιωάννα Λαουμτζή, Owner / Leading Trainer
- Κλασικός-Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών
- Καλλιμάρμαρο
- η ψυχολογία του δρομέα
- Παναθηναϊκό Στάδιο
- train your mind