facebook
Share

Είσαι μητέρα; Δίνεις την ευκαιρία για λίγο προσωπικό χρόνο στον εαυτό σου;

Είσαι μητέρα; Δίνεις την ευκαιρία για λίγο προσωπικό χρόνο στον εαυτό σου;

Η μητρότητα είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης που δεν σταματάει ποτέ. Η μητρότητα απαιτεί δύναμη, ευλυγισία και δυνατό νευρικό και μυϊκό σύστημα. Η γυμναστική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να φροντίσεις λίγο τον εαυτό σου, να εκτονώσεις την ένταση της ημέρας, να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου, να αγαπήσεις τον εαυτό σου.

Η άσκηση βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης, η οποία, σύμφωνα με αρκετές επιστημονικές μελέτες, έχει βάλει στο στόχαστρο κυρίως το γυναικείο φύλο.

Το αιώνιο πρόβλημα των περιττών κιλών μετά από μία κύηση, οι ανεπιθύμητες αυξομειώσεις βάρους και η αντίσταση του οργανισμού στην απώλεια λίπους είναι κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η λύση αυτών των προβλημάτων είναι η εξισορρόπηση των ορμονών στον οργανισμό μας. Πώς; Φυσικά μόνο με άσκηση! Οι γυναικείες ορμόνες –τα οιστρογόνα– εκτός από το ότι βελτιώνουν τη διάθεσή μας, αυξάνουν το μεταβολισμό και τη διάσπαση του σωματικού λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης (ο μεταβολισμός αυξάνεται μετά την άσκηση και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα μέχρι και 4 ώρες μετά).

Πόσο πιο όμορφη εικόνα είναι αυτή της μητέρας να γυμνάζεται και να δίνει το σωστό παράδειγμα στο παιδί της;
Να τρώει υγιεινά και να προσέχει τον εαυτό της μαζί με το παιδί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια μητέρα που διαφωνεί, όμως αυτό που λείπει στην εποχή μας είναι η απόφαση. Η ώρα της απόφασης είναι τώρα λοιπόν.

Στη δικαιολογία της έλλειψης χρόνου και της κούρασης η απάντηση είναι: Η καλή υγεία, η ομορφιά και η ζωτικότητα! Και τα τρία πρέπει να μάθουμε να τα απαιτούμε όλες από τον εαυτό μας.

Οι ασκήσεις που σου προτείνω χρησιμοποιούν στην ουσία το βάρος του σώματός σου ως αντίσταση.
Οι συγκεκριμένες ασκήσεις είναι λειτουργικές επειδή μπορείς να μετακινηθείς ελεύθερα χωρίς να χρειάζεται να είσαι προσκολλημένη στα όργανα. Μπορείς, λοιπόν, να τις κάνεις ακόμα κι όταν κάνεις δουλειές στο σπίτι. Αν ακολουθήσεις το πρόγραμμα που σου προτείνω 3 φορές την εβδομάδα για 6 εβδομάδες, θα δεις σταδιακά το σώμα σου να δυναμώνει και να αλλάζει.

1. Βαθύ κάθισμα

Βήμα 1: Στάσου όρθια με τα πόδια ανοιχτά και με τα γόνατα σου ελαφρώς λυγισμένα.
Βήμα 2: Λύγισε τα γόνατα σου και χαμήλωσε το σώμα σου μέχρι οι μηροί σου να βρίσκονται παράλληλα με το έδαφος. Ανασήκωσε ξανά το σώμα σου. Κάνε 20 επαναλήψεις.

2. Προβολές

Βήμα 1: Βάλε τα χέρια σου στους γοφούς και φέρε το δεξί σου πόδι λίγα εκατοστά πιο μπροστά από το αριστερό.
Βήμα 2: Λύγισε το δεξί σου γόνατο φέρνοντάς το στην ίδια ευθεία με τον αστράγαλο του ποδιού. Χαμήλωσε τους γοφούς σου και φέρε το αριστερό σου γόνατο προς το έδαφος.
Βήμα 3: Ίσιωσε το δεξί γόνατο και επέστρεψε στην αρχική σου θέση. Κάνε 12 επαναλήψεις και μετά κάνε το ίδιο με το αριστερό πόδι.

3. Σανίδα (Plank)

Βήμα 1: Ακούμπησε τους βραχίονες σου στο έδαφος φροντίζοντας οι αγκώνες σου να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τους τους ώμους σου.
Βήμα 2: Σήκωσε τα γόνατα σου και τοποθέτησε τα πόδια σου πίσω ώστε το βάρος σου να πέφτει ακριβώς κάτω από τα δάχτυλα των ποδιών σου. Φρόντισε το σώμα σου να βρίσκεται σε ευθεία θέση. Κρατήσου σε αυτή τη θέση για 30’’- 1’.

4. Pushups

Βήμα 1: Ξάπλωσε στα τέσσερα με τα χέρια κάτω από τους ώμους και τα γόνατα σου κατά μήκος των γοφών. Σήκωσε τα γόνατα σου και πήγαινε τα πόδια σου προς τα πίσω ώστε το βάρος να πέφτει ακριβώς κάτω από τα δάχτυλα των ποδιών σου. Τα χέρια και το σώμα σου πρέπει να βρίσκονται στην ίδια ευθεία.

Βήμα 2: Λύγισε τους αγκώνες σου, φέρνοντας το σώμα σου προς το έδαφος. Ίσιωσε πάλι τους αγκώνες για να επιστρέψεις στην αρχική σου θέση. Κάνε 10 επαναλήψεις.

5. Κοιλιακοί

Βήμα 1: Ξάπλωσε με το πρόσωπο σου να κοιτάει προς τα επάνω και ένωσε τα χέρια σου πίσω από το κεφάλι. Μάζεψε τα πόδια σου προς το στήθος και ανασήκωσε το κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους σου από το πάτωμα.

Βήμα 2: Στρίψε τον κορμό του σώματος σου προς τα δεξιά και φέρε τον αριστερό αγκώνα στο δεξί σου γόνατο. Την ίδια στιγμή τέντωσε το αριστερό σου πόδι. Έπειτα, επέστρεψε στην αρχική σου θέση. Επανέλαβε προς τα αριστερά. Κάνε 20 επαναλήψεις.

6. Ραχιαίοι 

Βήμα 1: Ξάπλωσε με το πρόσωπο σου προς τα κάτω και με τα χέρια στις 90° (αγκώνες-ώμοι στην ίδια ευθεία).

Βήμα 2: Σήκωσε τα χέρια, το κεφάλι, το στήθος και τα πόδια σου από το έδαφος ανασηκώνοντας τη μέση σου μακριά από το πάτωμα. Διατήρησε αυτή τη θέση για μία αναπνοή και μετά επέστρεψε στην αρχική σου θέση. Κάνε 10 επαναλήψεις.

Δοκίμασε το πρόγραμμά μου δες το σώμα σου να αλλάζει σταδιακά, τις αντοχές σου να αυξάνονται και τη διάθεσή σου να ανεβαίνει!

Γράφει η Ιωάννα Λαουμτζή, Owner / Leading Trainer

Share post: