facebook
Share

Fit για πάντα μέσα από 25 Tips.

Fit για πάντα μέσα από 25 Tips.

Πως μπορείς να κρατήσεις τη γυμναστική στην καθημερινότητα σου ακόμα και όταν νιώθεις πως χάνεις το κίνητρο σου, όταν ο καιρός είναι μουντός και το πρόγραμμα σου γίνεται αρκετά πιεστικό;

Διάβασε παρακάτω κάποιες κορυφαίες συμβουλές από την Ιωάννα που θα σε βοηθήσουν 100%.

Όταν σκέφτεσαι τη λέξη γυμναστική σίγουρα το μυαλό σου πάει στο πως θα καταφέρεις να είσαι σε φόρμα. Το πρόβλημα δεν είναι συνήθως να ξεκινήσεις να κάνεις γυμναστική αλλά πως θα συνεχίσεις να την έχεις στη ζωή σου. Έρευνες έχουν δείξει πως οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν προπόνηση ενδυνάμωσης, 150′ μέτριας άσκησης ή 75′ έντονης άσκησης, κάθε εβδομάδα.

Τα παρακάτω Tips θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις το κίνητρο σου για τη γυμναστική.

1. Σκέψου γιατί γυμνάζεσαι.

Οι λόγοι για τους οποίους ξεκινάς να γυμνάζεσαι είναι αρκετά σημαντικοί για να συνεχίσεις. Σίγουρα δε θα πρέπει να συνδυάζεται με βραχυπρόθεσμα κίνητρα, με ενοχές ή ντροπή.

Οι νέοι άνθρωποι έχουν σαν κίνητρο την εξωτερική τους εμφάνιση ώστε να γυμνάζονται. Ωστόσο ακόμα και αυτό το κίνητρο δεν είναι αρκετό όταν ξεπερνούν την ηλικία των 20. Κάποια ουσιαστικά κίνητρα είναι η μείωση του στρες, η αύξηση της ενέργειας και η κοινωνικοποίηση. Τα θετικά συναισθήματα είναι αυτά που θα βοηθήσουν στο να μπει η γυμναστική προτεραιότητα στη ζωή σου.

2. Κάνε χαλαρό ξεκίνημα.

Κάνοντας τα πάντα μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα όπως το να ξεκινήσεις διατροφή, να κάνεις εξαντλητικές προπονήσεις, να κόψεις το ποτό, το κάπνισμα, το πιο πιθανό είναι να τα παρατήσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες καθώς θα έχεις κουραστεί αρκετά ψυχικά. Οι μεγάλες αλλαγές θέλουν χρόνο. Για τον πρώτο μήνα μπορείς να αρχίσεις με 2 ή 3 φορές την εβδομάδα προπόνηση, σε συνδυασμό με τζοκινγκ ή κολύμπι, ενώ σίγουρα θα χρειαστείς ημέρες ανάπαυσης.

3. Δε χρειάζεται να αγαπήσεις τη γυμναστική.

Μην αναγκάζεις τον εαυτό σου να κάνει πράγματα που δε σου αρέσουν. Είναι πολλοί αυτοί που δεν αγαπούν την γυμναστική όμως αντιλαμβάνονται τα οφέλη που τους προσφέρει και το κάνουν γιατί αισθάνονται καλά! Σίγουρα θα νιώσεις όμορφα μόλις δεις το σώμα σου να αποκτά δύναμη και να κατακτάς σιγά σιγά ένα άθλημα για παράδειγμα.

4. Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου.

Το ατομικό κίνητρο είναι μόλις ένα μικρό κομμάτι από την μεγαλύτερη εικόνα. Τα εμπόδια για να ξεκινήσεις την άσκηση μπορεί όντως να είναι πολλά, όπως τα χρήματα, η περιοχή που μένεις ή το πιεσμένο πρόγραμμα. Είναι προβληματικό να θεωρεί κανείς πως όποιος δεν γυμνάζεται δεν έχει κίνητρο. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους που θα σε βοηθήσουν όντως να εντάξεις την άσκηση στην ζωή σου. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να σκέφτεσαι τι λειτουργεί για εσένα καλύτερα.

5. Μη βασίζεσαι στη δύναμη της θέλησης.

Εάν έχεις ανάγκη τη δύναμη της θέλησης, τότε δε θέλεις πραγματικά να κάνεις κάτι.

Σκέψου γιατί θέλεις την άσκηση στη ζωή σου και τι θα σου προσφέρει. Πως θα επωφεληθείς σήμερα από μία προπόνηση; Πως νιώθω μετά από αυτή;

6. Βρες το σκοπό.

Συνδύασε την άσκηση με άλλους στόχους. Πηγαίνοντας για περπάτημα με έναν φίλο σου περνάς περισσότερο χρόνο μαζί του. Αν ο στόχος σου είναι να περάσεις χρόνο στην εξοχή το τρέξιμο είναι μια εξαιρετική ιδέα για να το πετύχεις αυτό.

7. Κάνε το συνήθεια

Μπορεί να σκέφτεσαι το τρέξιμο και να σου φαίνεται δύσκολο ακόμα και να φτάσεις μέχρι την πόρτα του σπιτιού σου. Κάνε έναν προγραμματισμό προπονήσεων και σίγουρα θα σου γίνει η καλύτερη συνήθεια.

8. Να έχεις σχέδιο και να βάζεις προτεραιότητες.

Τι γίνεται όμως όταν δεν έχεις πραγματικά χρόνο για άσκηση; Μπορεί η καθημερινότητα να είναι πιεστική αλλά όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Κάνε ένα συγκεκριμένο πλάνο με τις προπονήσεις σου και προσπάθησε να το τηρείς. Μίλα με έναν προπονητή!

9. Κάνε σύντομες αλλά στοχευμένες προπονήσεις.

Μία προπόνηση δεν είναι απαραίτητο να διαρκέσει 60′. Μία καλά δομημένη προπόνηση 15 λεπτών μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική αν σε πιέζει ο χρόνος. Πείσε τον εαυτό σου πως θα βρεις έστω και αυτόν τον χρόνο και θα διαμορφώσεις ανάλογα το υπόλοιπο πρόγραμμα σου. Αξίζει.

10. Κάνε αλλαγές που λειτουργούν για εσένα.

Βρέχει 1 εβδομάδα συνεχόμενα και δεν έχεις πάει για τρέξιμο; Πιθανότατα θα νιώθεις ενοχές. Τα αρνητικά συναισθήματα και η έλλειψη αυτοπεποίθησης σε φέρνουν σε αυτό το σημείο, όμως με μία εβδομάδα αποχής από την άσκηση δε σημαίνει πως έχεις αποτύχει στην προσπάθεια σου συνολικά. Εάν μία συγκεκριμένη μορφή άσκησης δεν είχε κρατήσει το ενδιαφέρον σου στο παρελθόν, δοκιμάσε κάτι διαφορετικό στην επόμενη φορά.

11. Κάνε περισσότερες προπονήσεις αντιστάσεων.

Στην ηλικία των 30 αρχίζεις να χάνεις μυική μάζα. Η προπόνηση με αντιστάσεις είναι πολύ σημαντική. Θα βοηθήσει στη διατήρηση της μυικής μάζας ή θα επιβραδύνει την απώλειά της.

12. Aύξησε τις απαιτήσεις σου.

Έτρεξες 5 χλμ και δεν ξερεις αν πρέπει να δώσεις περισσότερα; Βαθμολόγησε τον εαυτό σου από το 1 έως το 10. Οι αριθμοί θα σε βοηθήσουν να πιέσεις ίσως περισσότερο τον εαυτό σου και να παρακολουθείς την πρόοδο.

13. Γυμναστική στο σπίτι. Σου έχω τη λύση!

Δοκίμασε να κάνεις κάποια Squats, half press-ups, lunges, tricep dips και glute raises στο σαλόνι σου. Αυξάνεις τον καρδιακό σου ρυθμό, δουλεύεις τους μύες σου και κάνεις μια καλή γενική προπόνηση.

14. Να ”κουράζεσαι” πιο συχνά.

Λένε ότι οι δουλειές του σπιτιού και η κηπουρική μπορούν να συμβάλουν στους εβδομαδιαίους στόχους άσκησης, αλλά είναι τόσο απλό; Κάνε την κηπουρική λίγο πιο δύσκολη με το να σκαύεις. Αν βγάζεις το σκύλο σου βόλτα, τρέξε μαζί του ή ακολούθησε μία διαδρομή με λόφους.

15. Προσοχή στα κρυολογήματα.

Μετά από ένα κρυολόγημα δεν είναι απαραίτητο να επιστρέφεις κατευθείαν στην προπόνηση τέσσερις φορές την εβδομάδα. Μπορείς να τις κάνεις πιο σύντομες ή λιγότερες, αφού έχεις αναρρώσει. Η κίνηση θα σε κάνει να νιώσεις πολύ καλύτερα.

16. Ζήτησε συμβουλές από ειδικούς για πιθανό τραυματισμό.

Σε περίπτωση τραυματισμού η επάνοδός σου στις προπονήσεις σαφώς εξαρτάται από το είδος του τραυματισμού και σίγουρα είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού σου. Θυμήσου πως ο δρόμος για να πετύχεις τους στόχους σου δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Θα συναντήσεις εμπόδια αλλά μπορείς και να τα ξεπεράσεις και να γίνεις καλύτερος.

17. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, ξεκίνα με μικρά βήματα.

Είναι σημαντικό στην περίοδο μετά την εγκυμοσύνη να ακούς το σώμα σου και φυσικά το γιατρό σου. Μετά από μια καισαρική τομή, η επιστροφή στην άσκηση θα είναι πιο αργή, ενώ οι τραυματισμοί της πλάτης που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τα προβλήματα με τους κοιλιακούς μύες επηρεάζουν το πόσο σύντομα μπορείς να επιστρέψεις στην προπόνηση ενώ μπορεί επίσης να χρειαστεί κάποια συνεδρία φυσιοθεραπείας. Η επίπεδη κοιλιά και πάλι ίσως αργήσει. Χαλάρωσε, φρόντισε τον εαυτό σου και το μωρό σου. Όταν νιώσεις λίγο περισσότερη ενέργεια, μπορείς να επιστρέψεις σιγά σιγά στη ρουτίνα σου. Ξεκίνα με πολύ βασικά πράγματα όπως το περπάτημα ακόμα και με το μωρό σου.

18. Η τεχνολογία είναι σύμμαχος.

Θα σε βοηθήσει να καταγράφεις την εξέληξή σου, όμως να επιτρέπεις κάποια ευελιξία. Μπορεί να είχες μία έντονη μέρα στην εργασία σου και η προπόνηση να μην πήγε όπως ιδανικά θα ήθελες. Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς είναι πως δε θα ασχοληθείς αλλό. Άκου το σώμα σου και δώσε τον απαραίτητο χρόνο.

19. Ο καιρός τον χειμώνα δεν είναι δικαιολογία.

Ο χειμώνας δεν είναι απαραίτητα εποχή για χειμερία νάρκη. Προγραμμάτισε τις προπονήσεις σου χωρίς να σκέφτεσαι το κρύο ή τη βροχή. Προσπάθησε να βγάλεις τη φωνή από το κεφάλι σου που σου λέει ότι όλο αυτό είναι μία ταλαιπωρία και απλά κάνε το.

20. Μη πιέζεις τον εαυτό σου.

Το ότι μπορείς να τρέξεις για 1 ώρα δε σημαίνει πως πρέπει να το κάνεις κιόλας. Το τρέξιμο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για 20-30 λεπτά θα βελτιώσει τη φυσική σου κατάσταση πάρα πολύ και θα μπορέσεις να το εντάξεις πιο εύκολα στο πρόγραμμά σου.

21. Έλα!! Επιβράβευσε τον εαυτό σου.

Το αγαπημένο σου σνακ ίσως μπορεί να σε παρακινήσει να πας όντως στο γυμναστήριο. Επίτρεψε στον εαυτό σου ένα κομμάτι σοκολάτας πριν την προπόνηση. Σίγουρα δεν είναι τόσο κακό όσο φαντάζεσαι.

22. Διάβασε σχετικά άρθρα όπως αυτό.

Διαβάζοντας ένα άρθρο γυμναστικής θα σε βοηθήσει να πάρεις τη σωστή απόφαση και να πας στο γυμναστήριο. Εκείνη τη στιγμή λειτουργεί το αίσθημα του ενθουσιασμού καθώς ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται πολύ καλά στην επανάληψη.

23. Δημιούργησε οπτικά κίνητρα.

Τι θα έλεγες η κάθε σου μέρα να αντιστοιχεί σε ένα αστέρι και κάθε φορά που κάνεις οποιαδήποτε μορφή άσκησης να σημειώνεις το αντίστοιχο αστέρι; Θα σε βοηθήσει να δεις τη μεγαλύτερη εικόνα σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

24. Τοποθέτησε το ξυπνητήρι σου μακριά από το κρεβάτι.

Εάν δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι σου το πρωί, ίσως μία καλή λύση θα ήταν να τοποθετήσεις το ξυπνητήρι σε σημείο λίγο πιο μακρυά από το κρεβάτι σου ώστε να χρειαστεί να σηκωθείς για να το απενεργοποιήσεις. Έτσι θα σου είναι πιο εύκολο να πας και στην πρωινή προπόνηση.

25. Ακολούθησε τον κανόνα των τεσσάρων ημερών.

Μην αφήνεις να περάσουν 4 μέρες μεταξύ των προπονήσεών σου. Εάν γνωρίζεις ποιές μέρες είναι πιο πιεστικές για εσένα, συντόνισε τις προπονήσεις σου πριν από αυτές.

Share post:

ESPA Banner
EUERDF Banner