Share

Σαλάτα με κινόα, φρέσκα λαχανικά και γλυκόξινη βινεγκρέτ

Σαλάτα με κινόα, φρέσκα λαχανικά και γλυκόξινη βινεγκρέτ

Απολαύστε μια υγιεινή σαλάτα με βάση τo superfood κινόα*

Yλικά για τη σαλάτα

  • ¼ φλυτζανιού κινόα
  • 5 – 6 φύλλα μαρούλι
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 5 – 6 κλωναράκια ρόκα
  • 2 μικρά καρότα (ή 1 μεγάλο)
  • 10 καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • 1 κουταλιά κράνμπερις ή σταφίδες
  • 2 κουταλιές ρόδι
  • Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τη βινεγκρέτ

  • ¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • ¼ φλυτζανιού μέλι
  • 2 κουταλιές λευκό ξύδι
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο τριμμένο (ή μία μεγάλη σκελίδα)

Εκτέλεση
Βάζουμε τo κινόα σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε ένα δάχτυλο νερό πάνω από την επιφάνεια και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Μόλις βράσει το νερό χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και το αφήνουμε να ψηθεί για 10 με 15 λεπτά το πολύ με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αν έχει ακόμα νερό το στραγγίζουμε.
Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Στη συνέχεια τα κόβουμε και τα βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος. Προσθέτουμε τo κινόα, τα κράνμπερις, τα αμύγδαλα και το ρόδι.
Βάζουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ σε ένα άδειο γυάλινο βαζάκι, κλείνουμε και χτυπάμε καλά μέχρι να ανακατευτούν. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ. Ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα μας.
Σερβίρουμε και είμαστε έτοιμοι!

To κινόα είναι ένα δημητριακό ολικής άλεσης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και δεν περιέχει καθολου γλουτένη. Περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο ενώ παράλληλα αποτελεί μία πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Έχει ακόμη αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χαρακτηρίζεται ως καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. 

Έρευνες έχουν δείξει την προστατευτική toy δράση αναφορικά με χρόνιες νόσους όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρταση, παχυσαρκία και καρκίνο του εντέρου.

Γράφει η Ιωάννα Λαουμτζή, Owner / Leading Trainer

Share post: